Club belge du Coton de Tuléar - U.R.C.S.H. 857

Begische Club van de Coton de Tuléar - K.K.U.S.H. 857

Welcom

In de reeks "ga niet af op zijn uiterlijk", het is een schattig klein duiveltje, volledig wit gekleed, voorkomend als een engeltje en sprekend op elkaar lijkend als een Bichon. Maar het is geen Bichon. Het is een Coton de Tulear.

En de Coton is charmant en is... verduivelend !

De geschiedenis van de honden rassen heeft vaak een luchtje van pittig exotisme en van avontuur. Die van de Coton wijkt niet af van de regel voor zover ze hem doet ontstaan in Madagascar, in de XVIe eeuw. Etienne de Flacourt, gouverneur van Port Dauphin, schreef un 1653 : "Er zijn veel kleine hondjes, die een lange snuit hebben en waarvan de poten kort zijn zoals de vos. Er zijn er enige die volledig wit zijn. Ze zijn geproduceerd door honden komend uit Frankrijk en zijn gebleven (...). Ze hebben korte oren."

Uit de liefde van al deze honden is ons wit bolletje geboren, half-Europees, half-Malgassisch, die zich vlug liet opmerken door zijn katoenachtige vacht, die hem het eerste deel van zijn naam gaf. Wat het tweede deel betreft, het is afkomstig van het gebied : Tuléar, nu Toliara genoemd, die de kuststad was waar het "ras" zich ontwikkelde.

Baby Coton wordt niet noodzakelijk volledig wit geboren. Hij kan champagnekleurige, kastanjekleurige of zwarte vlekken hebben, die in het algemeen zullen opklaren bij het volwassen worden om enkele oranje of licht grijze sporen na te laten speciaal op de oren.


De Cotons "made in Belgium" zijn hooggewaardeerd in de buitenlanden, zowel op hun fysieke confirmiteit als op hun karakter.

En van karakter gesproken, hij komt er niet aan te kort de rekel. Het is zeker oorspronkelijk, en ondanks zijn kleine gestalte (tussen 27 en 30 cm voor de reu en 22 en 27 cm voor de teef), heeft hij een overval tegen bestande robuustheid. Iedereen zal u het zeggen, het is een echte sportief, met een groot uithoudingsvermogen ; in staat elke fanaat van lopen te volgen. Er zijn er die zich uitsloven en die zich onderscheiden in agility ; anderen vergezellen hun meesters op de ski pistes, en het feit geboren te zijn in de tropen verbied niet aan het ras de strengheid van de winter te doorstaan. De sneeuw, de regen, de wind, alles laat hem koud.

Voortdurend goedgehumeurd, is de Coton altijd een vrolijk hondje die zich verheugt animatie in huis te brengen.

"Hij heeft graag dat men zich met hem bezig houdt, dat men hem streelt, dat men hem in de armen neemt" zegt een fokster. Laat ons merken dat deze slaafse volgeling van menselijke relaties bovendien een aandachtige nieuwsgierige is.

Twijfel niet, in goede handen, is onze vrolijke kwant een zeer charmante hond, zelfs met kinderen. Ik heb zo horen zeggen dat in Madagaskar de Cotons regelmatig aanwezig zijn op de speelplaatsen.

Hij is ook de vriend van de kat. Maar dat ze veel gezamenlijke karakters hebben...

Wat zijn vacht betreft... Geen paniek ! Voor de "gemiddelde eigenaar" is het onderhouden van zijn vacht minder lastig als het eruit ziet en het bezoek aan de toiletteur is niet noodzakelijk. Het weekelijks uitborstelen en een dagelijkse kambeurt is genoeg om de vacht in goede staat te behouden, op voorwaarde dat hij niet blijft. Meer uitleg op de toilettage van onze kleine Coton, een brochure is beschikbaar bij de Belgische Club van de Coton de Tuléar op
+ 32 (0) 71.40.23.09.

 

 

 

 

Contact

Louise CORNELIS, voorzitter

(Maryse)

58, rue Frumhy
B-4630 SOUMAGNE (Evegnée-Tignée)

Tél. : *32(0)4.387.42.67
GSM : *32(0)477.510.515